Мониторинг дневних лептира – спремни смо!!!

Уз подршку „Butterfly Conservation Europe – EIG“ и мало мука нашег програмера (Ненада), сада имамо функционалну базу података за мониторинг дневних лептира, под називом Лариса.

Позивамо све да се прикључе и дају свој допринос бројању лептира дуж трансекта. Јавите нам ако имате проблема, шаљите своје сугестије и уочене грешке у бази. Уколико желите да се прикључите, први корак је читање упутства о методологији мониторинга дневних лептира, које смо превели на српски језик. Поред тога, припремили смо и кратко и једноставно упутство за употребу базе података.

Мониторинг подразумева обилазак одређене путање (у идеалним случајевима једном недељно) и бројање лептира дуж путање. Уколико негде редовно шетате, можете понекад пажњу усмерити и на врсте лептира које видите. Одаберите кратку путању (од неколико стотина метара), поделите је у мање деонице на основу типа станишта кроз које пролазите и посматрајте лептире који се око вас налазе.

Циљ нам је да се што више људи укључи у мониторинг како би имали добре податке о стању популација лептира код нас. То ће помоћи у наредним проценама угрожености лептира и примени одговарајућих мера за њихову заштиту. Подаци се користе на нивоу Србије и биће прослеђени нашим партнерима. Државе у западној Европи имају на десетине хиљаде волонтера који свакодневно шаљу своје извештаје са терена, а подаци из источне Европе готово да не постоје. Велико ми је задовољство да будемо међу првима и надам се да ћемо добити вашу подршку.