Monitoring dnevnih leptira – spremni smo!!!

Uz podršku „Butterfly Conservation Europe – EIG“ i malo muka našeg programera (Nenada), sada imamo funkcionalnu bazu podataka za monitoring dnevnih leptira, pod nazivom Larisa.

Pozivamo sve da se priključe i daju svoj doprinos brojanju leptira duž transekta. Javite nam ako imate problema, šaljite svoje sugestije i uočene greške u bazi. Ukoliko želite da se priključite, prvi korak je čitanje uputstva o metodologiji monitoringa dnevnih leptira, koje smo preveli na srpski jezik. Pored toga, pripremili smo i kratko i jednostavno uputstvo za upotrebu baze podataka.

Monitoring podrazumeva obilazak određene putanje (u idealnim slučajevima jednom nedeljno) i brojanje leptira duž putanje. Ukoliko negde redovno šetate, možete ponekad pažnju usmeriti i na vrste leptira koje vidite. Odaberite kratku putanju (od nekoliko stotina metara), podelite je u manje deonice na osnovu tipa staništa kroz koje prolazite i posmatrajte leptire koji se oko vas nalaze.

Cilj nam je da se što više ljudi uključi u monitoring kako bi imali dobre podatke o stanju populacija leptira kod nas. To će pomoći u narednim procenama ugroženosti leptira i primeni odgovarajućih mera za njihovu zaštitu. Podaci se koriste na nivou Srbije i biće prosleđeni našim partnerima. Države u zapadnoj Evropi imaju na desetine hiljade volontera koji svakodnevno šalju svoje izveštaje sa terena, a podaci iz istočne Evrope gotovo da ne postoje. Veliko mi je zadovoljstvo da budemo među prvima i nadam se da ćemo dobiti vašu podršku.