Alcifron

alciphronBaza podataka o insektima Srbije je konačno dostupna svima! Isprobajte Alcifron da vidite šta smo spremili. Nadamo se da ćete nam se pridružiti i unaprediti bazu svojim podacima i fotografijama ili uređivanjem neke grupe.

mala_alciphronHabiProt još od 2005. godine prikuplja podatke o biodiverzitetu i formira bazu podataka. Konačno smo došli u priliku da bazu prebacimo na internet. Koliko je truda uloženo za sve ovo vreme možete videti po broju podataka i fotografija u Alcifronu (na naslovnoj stranici kliknete na dugme „u brojkama“). Što je najvažnije, podaci se momentalno prikazuju na UTM mapi Srbije pa su dostupni svima za pregled.

I dalje su aktivni i zasebni sajtovi o dnevnim leptirima i nekim noćnim leptirima iako planiramo formiranje jednog jedinstvenog portala kroz nekoliko godina. Pozivamo sve koji hoće da pomognu podacima i fotografijama da se registruju kao saradnici. Između ostalog time ćete dobiti mogućnost dobijanja preciznih podataka o sopstvenim nalazima bilo kada i bilo gde i prikaz podataka u vidu dodatnih mapa.