Realizovane aktivnosti tokom 2020. godine

 

Kraj godine uvek provodimo u sumiranju prikupljenih podataka u našoj bazi „Alciphron“, pripremi nagrada za korisnike baze i unapređenju baze. Poslednjih meseci 2020. godine uložen je veliki trud našeg programera – Nebojša Horvat Cinger i baza je sada vidljivija na Google-u, a unapređeni su i mnogi pozadinski delovi.

Nagrade za najvrednije, kalendar i igra memorije

Godina 2020. je započela novom saradnjom i novim projektom pod nazivom „Viki voli strižibube“, finansiran od strane Vikimedije Srbije. Krajnji ciljevi projekta jesu obogaćivanje Vikipedije tekstovima i fotografijama o strižibubama Srbije. Takođe, jedan od ciljeva je i podizanje nivoa znanja studenata o strižibubama i osposobljavanje za dalji samostalni rad na terenu i razvijanje novih projektnih ideja. Do kraja godine Vikimedijin sadržaj će biti obogaćen sa preko 400 fotografija i 150 tekstova o strižibubama Srbije, a ukupno 10 studenata je prošlo kroz terensku edukaciju.

Obuka studenata 

Početak terenske sezone je ove godine malo pomeren usled epidemiološke situacije u državi, ali svakako da smo i na tom polju bili aktivni i uspeli da realizujemo niz istraživačkih projekata. Tokom proleća je organizovana akcija „Insekti moje izolacije“ kada smo pokrenuli takmičenje u prikupljanju podataka o insektima sopstvenih dvorišta, a najaktivniji su nagrađeni. Ovom prilikom je za jedan dan prikupljeno preko 200 podataka.

Nastavljena je saradnja sa JP Za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji gradske opštine Obrenovac, gde smo nastavili istraživanje odabranih grupa insekata na području Spomenika prirode „Obrenovački Zabran“. Zatim su nastavljena istraživanja na područjima Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“, Predeo izuzetnih odlika „Ovčarsko-kablarka klisura“ i Specijalni rezervrat prirode „Peštersko polje“, što je rezultat uspešne saradnje sa Turističkom organizacijom Surdulice, Čačka i Sjenice. Ove godine započeli smo i saradnju sa upravljačem područja Specijalni rezervat prirode „Kraljevac“ – Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero”. Poptisan je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa javnom ustanovom  „Rezervati prirode“ Zrenjanin. Kao i obično, insekti su bili fokus naših istraživanja na svim područjima. Organizovane su i dodatne terenske akcije širom Srbije, neki od posećenih lokaliteta: Pčinja, Dimitrovgrad, Bosilegrad, Stara planina, Besna Kobila, Fruška gora, ritovi donjeg Potisja, itd.

Rad na terenu i Myrrha octodecimguttata

Aethes triangulana i Pogonocherus hispidus

 

Leptotes pirithous

Projekat započet krajem 2019. godine pod nazivom „True Bugs of Halophytic Habitats in Vojvodina (Part III) – Elaboration of Rapid Assessment and Monitoring of Pannonian Saline Grasslands Based on True Bugs“ je nastavljen ove godine a finalne aktivnosti se očekuju do kraja marta 2021. godine. Posećeni su mnogi lokaliteti širom Vojvodine, prikupljena je ogromna količina podataka o stenicama slatinskih staništa, kao i o samim slatinama a deo rezultata je objavljen u naučnim radovima. Aktivnostima koordiniše Jelena Šeat, a projekat finansira Rufford fondacija iz Velike Britanije.

Phimodera flori i Crypsinus angustatus

Bili smo i deo nedelje eko-umrežavanja, učestvovali smo u delu posvećenom mreži Natura 2000 Resursni centar Srbije. Organizator su bili Mladi istraživači Srbije a u okviru programa „Eko-sistem: Podrška reformama u zaštiti životne sredine“. Cilj čitavog programa jeste umrežavanja unutar sektora, a cilj mreže čiji smo mi deo jeste očuvanje biološke raznovrsnosti na teritoriji Srbije kroz primenu evropskog zakonodavstva.

Za narednu godinu se planira nastavak naučno-popularnih projekata, dogovorene su nove saradnje i sigurno da ćemo proširiti spisak lokaliteta na kojima će se raditi istraživanja insekata.