Skup na Fruškoj gori

Već tradicionalno prolećno okupljanje članova HabiProta održano je i ove godine od 15-17. aprila na Fruškoj gori. Ove godine HabiProtovci su se okupili nešto severnije u odnosu na prošlu godinu kada se sastančilo u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Odseli smo u planinarskom domu “Zanatlija” gde nam se do večernjih časova prvog dana pridružio najveći deo ekipe. Po dolasku smo otišli u kratku šetnju Fruškom gorom, a u večernjim časovima organizovano je druženje uz neizbežno fotografisanje noćnih leptira.

Naredno jutro započeto je čuvenim krofnama bake Minje koja vodi računa o domu, a potom smo se uputili u još jednu šetnju, i tom prilikom su nam se pridružili i članovi NIDSBE “Josif Pančić” iz Novog Sada. Tokom šetnje su naravno beležene primećene vrste, a usput smo uživali u lepotama Fruške gore.13015687_1149331035119013_7458174113588967703_n

Nakon šetnje čekao nas je ručak, čorba od koprive- još jedan bakin specijalitet. U večernjim časovima je uz roštilj razgovarano o planovima i budućim aktivnostima HabiProta. Ono što je trenutno u planu za ovu godinu jeste

  • realizovanje projekta za Vikimediju,
  • pisanje knjiga o dnevnim leptirima Vlasine i Jerme,
  • monitoring dnevnih leptira u nekoliko zaštićenih područja,
  • nastavak istraživanja faune insekata Ovčarsko-kablarske klisure i
  • usavršavanje naše Alciphron baze.

Ovom prilikom izglasali smo Bojanu Nadaždin za novog člana izvršnog odbora te joj ovom prilikom želimo puno uspeha u predstojećem radu.

U nedelju ujutru deo ekipe se uputio u još jednu šetnju, a ostatak je polako krenuo natrag do Novog Sada. Druženje je kao i uvek bilo prijatno, a i vreme nas je poslužilo te smo zabeležili veliki broj insekatskih vrsta tokom ovog vikenda. Sledeće godine očekujemo da nam se pridruže i ostali članovi HabiProta koji su ovom prilikom bili sprečeni da dođu na Frušku goru.

DSC_3809